Νέα

Eίναι απόλυτα παραδεκτό, ότι η αγροτική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υποστηρίζεται από υγιείς και βιώσιμους συνεταιρισμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με περίπου 30.000 συνεταιρισμούς οι οποίοι παράγουν, επεξεργάζονται και προωθούν στις ανά τον κόσμο αγορές, πλήθος ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με λαμπρό παράδειγμα την Ολλανδία, δεύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με περίπου 3.000 αγροτικούς συνεταιρισμούς. Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό ότι η αγροτική ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα μας που πολλοί οραματίζονται να γίνει δεύτερος πυλώνας της Εθνικής Οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα. Για αυτό οι εναπομείναντες συνεταιρισμοί, επιβάλλεται να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, κρατώντας τα θετικά στοιχεία του παρελθόντος και αποβάλλοντας τα αρνητικά, μέσα από νέες συλλογικές δράσεις που θα είναι βασισμένες σε νέα πρότυπα λειτουργίας για να πετύχουν όπως:
  1. Παρέμβαση στις γεωργικές αγορές
  2. Παραγωγή προϊόντων με πολλαπλή συμμόρφωση όσον αφορά την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και διαφύλαξη της υγείας του καταναλωτή
  3. Την δημιουργία μέσα από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας ενός δυναμικού δικτύου πωλήσεων για λογαριασμό του αγρότη – παραγωγού.

Ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης θα μπορούσε να είναι ένα δυναμικό αυτόνομο, συλλογικό, εταιρικό σχήμα αρκετών συνεταιρισμών με μια κεντρική διοίκηση που θα υλοποιεί τις όποιες αποφάσεις παίρνονται προκειμένου να αναπτυχθούν μέσα στα νέα συνεταιριστικά σχήματα εφαρμογές όπως η βιολογική καλλιέργεια, σχέδια βελτίωσης, απονιτροποίηση κλπ. Επίσης στον τομέα παροχής υπηρεσιών προς τους αγρότες θα παρέχονται πολλαπλές εξυπηρετήσεις σε όλες τις διαδικασίες που θα προκύψουν στο επόμενο διάστημα, όπως η επιστροφή Φ.Π.Α., η υποστήριξη των αγροτών για ένταξή τους σε νέα προγράμματα, καλλιεργητικές επιδοτήσεις και φυσικά η ενεργοποίηση δικαιωμάτων (επιδοτήσεις).
      Τα πάντα θα πρέπει να εξελιχθούν με όρους αυστηρά επιλεγμένους που θα υπηρετούν τα συμφέροντα του παραγωγού, θα απαντούν στον ανταγωνισμό, πάντα με το βλέμμα στο μέλλον αποφεύγοντας τις παθογένειες του παρελθόντος.
      Τα σχήματα που πρέπει να προκύψουν δεν θα είναι φορείς εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων ή μέσα χειραγώγησης των μελών τους – αιτίες που καταρράκωσαν το κύρος των αγροτικών συνεταιρισμών και σε κάποιο βαθμό τους απαξίωσαν στην συνείδηση του αγρότη και του καταναλωτή με αποτέλεσμα ο αγρότης σήμερα να προσπαθεί μόνος του ή με ένα μικρό περίγυρο να αντεπεξέλθει στις συνθήκες της σύγχρονης αγοράς.
Σήμερα οι συνθήκες του περιβάλλοντος που δραστηριοποιούνται οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν αλλάξει άρδην και θα πρέπει οι οργανισμοί που επηρεάζονται από αυτές να συγχρονιστούν, διαφορετικά θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση και τελικά σε εξαφάνιση.
Στο πρόσφατο παρελθόν κάποιες κυβερνητικές προθέσεις που καταγράφηκαν με συνεχείς τροπολογίες και νόμους που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, ανάγκασαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να συρρικνωθούν, να κλείσουν ή να ξεπουλήσουν τα υπάρχοντά τους που προέρχονται από την έντονη προσπάθεια των αγροτών μας τις καλές περιόδους του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις πρώην συνεταιριστικών οργανώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές (ΟΛΥΜΠΟΣ, ΚΕΟΣΕ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ) και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περισσότερο σε πράγματα και θαύματα που συνέβησαν, δεν είναι εξάλλου επί του παρόντος, ενώ είναι σε όλους λίγο πολύ γνωστά.
Σήμερα, λοιπόν, αποτελεί αναγκαιότητα να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα και υποστηρίζουμε ότι στο παρελθόν παρά τα σοβαρά λάθη, το συνεταιριστικό κίνημα έδωσε πολλά θετικά στοιχεία στον τομέα της παραγωγής αλλά και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Ισχυρά εμπορικά σχήματα ποιότητας ενδεικτικά αναφέρονται Σητεία, Βιάννος, Κολυμπάρι, Δωδώνη και πολλά άλλα, προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από τις προθέσεις συλλογικών οργανώσεων.
Ο Φορέας Α Επισκοπής με τους συνεργαζόμενους 10 συνεταιρισμούς του Νομού, στο πρώτο ξεκίνημά του το 2014, με γνώμονα όλα τα παραπάνω λειτουργώντας με απόλυτη συλλογικότητα κατάφερε να εξαγάγει περίπου 1.500 τόνους ελαιολάδου, στηρίζοντας την ανώτατη τιμή ανά κιλό στον Νομό. Συγκεντρώσαμε περίπου 1.500 τόνους σταφυλιών παρά την αφορία στις περιοχές μας, χωρίς μα χάσει ούτε ένας παραγωγός 1 ευρώ από τα προϊόντα του. Ενεργοποιήσαμε από κοινού με τους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς, τα δικαιώματα περίπου 8.000 παραγωγών με απόλυτη επιτυχία, δημιουργώντας περίπου 10 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να εφαρμόσουμε καμία μεθοδολογία ακραίας ανταγωνιστικότητας και πιστεύουμε ότι αποτελούμε μια ισχυρή βάση εκκίνησης για την δημιουργία νέων υγιών συλλογικών επιχειρηματικών μονάδων την οποία υποστηρίζουμε και τα όποια οικονομικά οφέλη προκύπτουν από τις δραστηριότητές μας χρησιμοποιούνται για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών μας προς όφελος των αγροτών.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω σας καλούμαι να στηρίξετε την προσπάθεια που καταβάλλουμε ενεργοποιώντας τα δικαιώματά σας από οποιαδήποτε περιοχή και αν είστε, σε όλα τα γραφεία των συνεργαζόμενων συνεταιρισμών (Επισκοπή 2810771213, 2810772168,  Αγίου Μύρωνα 2810 721321,  Αρκαλοχωρίου 2891022241,  Βιάννου 2895022136, Βόνης 2891041436,  Καστελλίου 2891031807,  Κρουσώνα 2810711202,  Νιπιδιτού 2891061701,  Τυλίσου 2810831209,  όπως επίσης και στο γραφείο Ηρακλείου επί της οδού Αβέρωφ και Μανουσογιάννη 3  2810228351).
 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ
Πρόεδρος Δ.Σ. Επισκοπής